Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

KOMENTAR PREDSEDNIKA KOMISIJE NA LOKALNEM OCENJEVANJU

Ocenjevanje vin –  KOSTANJEVICA NA KRKI  2020

Letnik 2019 si ne bomo zapomnili kot letnik velikih bogatih vin primernih za dolgo zorenje in staranje, saj je trta cvetela pozneje od povprečja zadnjih 15 let, kar je imelo za posledico poznejšo trgatev in nekoliko nižje sladkorje.

V takih letnikih pa je možno pridelati najbolj tipične cvičke, z vsemi lastnostmi, ki odlikujejo to našo vinsko posebnost. Veliko odličnih cvičkov smo imeli priliko ocenit na letošnji degustaciji. Cvički so bili bistri, večinoma primerne barve, sveži, sadni in  harmonični. Med vzorci pa je bilo tudi nekaj vin z napakami, ki jih bo možno  še lepo sanirati, žal pa tudi nekaj z bolezenskimi znaki. Zaradi težav z vinsko mušico je vse bol pomembno natančno odbiranje poškodovanih jagod ob trgatvi.

Navdušeni smo bili tudi nad lepimi vzorci roseja,, dolenjskega belega vina , bele zvrsti in krasnih belih sortnih vin, ki so bili v prijetni paleti od suhih do polsladkih v povprečju visoko kakovostno pa tudi vrhunsko  ocenjeni.

Med modrimi frankinjami   je bilo par  tako mojstrsko izdelanih, da so si že v tej mladostni fazi zaslužile skoraj  vrhunsko oceno. Modre frankinje starejših letnikov pa so spet dokazale, da je to sorta z daljšo življenjsko dobo in vse čare pokaže šele po drugem, tretjem letu ter pozneje.  

Ocenjevanje je bilo tako, kot vedno pri vas, odlično pripravljeno, zato čestitam vodstvu in članom društva ter želim obilo sreče pri delu v vinogradu in v kleti  v letu 2020.

                                                                                                  Jože Simončič

Bilten

Zbornik 30 let naslovnica

Zbornik ob 30 letnici

 

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih