Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

OCENJEVANJE VIN 2021

Ocenjevanje vin – KOSTANJEVICA 2021

Huda spomladanska pozeba je zaznamovala letnik 2020. Zelo je bila prizadeta sorta žametovka, ki je cvetela in tudi zorela zelo neenakomerno.  Na trsih so bili zreli in komaj obarvani grozdi, kateri so prinesli v mošt in vino surovo kislino in grobost.  Kjer ni vinogradnik ločeval tega grozdja in kletar z tehnologijo predelave in zorenja vina izvedel  ustrezne postopke,  je vino neharmonično in grobo.

To je posebno opazno pri cvičkih, katerih je žametovka osnovna sorta. V vašem društvu pa je bilo kar veliko cvičkov harmoničnih, gladkih, pitkih, kar dokazuje, da imate mojstre, ki se znajo prilagoditi tudi zahtevnim razmeram.  Kar nekaj je bilo »modernih« cvičkov, z nekoliko nižjo barvo, vendar prijetno sadnostjo in svežino.  Izločenih je bilo nekaj vin, vendar so bile vzrok izločitve predvsem napake, ki jih bo možno precej enostavno odpraviti.

Navdušeni smo bili tudi nad ostalimi zvrstmi in sortnimi vini. Dolenjska bela vina so bila v povprečju z lepo barvo, polna in harmonična, še bolj pa je to veljalo za sortna vina tekočega letnika, predvsem pa starejših letnikov.  Tako bogato paleto različnih vin lahko okušamo samo na degustaciji pri vašem društvu, kar doživljamo ocenjevalci kot privilegij.

Čestitke vinogradnikom in vodstvu društva za odlično izvedbo ocenjevanja z željo po vrhunskem letniku 2021.                                                                   

Jože Simončič

Bilten

Zbornik 30 let naslovnica

Zbornik ob 30 letnici

 

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih