Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

Kralj cvička Anton Unetič

anton-uneticAnton Unetič s svojo ženo Vero ter sinovoma živi v vasici Slinovce, ki so jo mnogi spoznali ravno zaradi Antona, ki je v letu 2011 postal Kralj cvička.

Poleg vinogradništva se Anton ukvarja še s kmetijstvom, in sicer z živinorejo in ovčerejo, saj ima okoli domačije tri hektare pašnikov. »Če ne bi imel ovac, bi bila okoli kmetijskega gospodarstva džungla, tako da še medved ne bi mogel skozi,« se pošali Anton in doda, kako pomembno je, da skrbno obdelujemo kmetijske površine.

Najbolj težko pričakovan čas leta je tako za Antona, kot za mnoge vinogradnike jesen, ko se lahko s svojo družino in prijatelji veseli trgatve. Prve trte je posadil pred 37 leti, in sicer je bilo to 300 trt, potem pa je skozi leta povečeval to število. Trenutno obdeluje več vinogradov, od tega je 2.000 trt v njegovi lasti, 1.000 trt pa ima v najemu. En vinograd ima 100 m od doma, drugega pa v Zavodah. Letno pridela okoli 6.000 l vina, od tega okoli 80 % cvička, vina pa tudi že stekleniči. Njegovo najljubše vino in vsakodnevna pijača je cviček, saj mu tudi zdravstvo priznava ugoden vpliv na zdravje. Vseeno pa si rad privošči tudi kakšen kozarec frankinje ali drugega vina.

»Ja, v letu 2011 sem zelo nepričakovano postal kralj cvička, saj sem si v najboljšem primeru obetal le zlato medaljo. Tisto leto si bom zapomnil po zanimivih potovanjih in nastopih pred občinstvom. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin potovanje v Avstrijo, v mesto Bilčovs. Z naslovom Kralj cvička sem si razširil obzorja, dobil veliko novih poznanstev, postal bolj prepoznaven, pa tudi prodaja cvička je sedaj lažja in hitrejša. Veliko steklenic s »kraljevo« etiketo sem podaril in prodaja se je bistveno povečala. V prihodnje bom še naprej delal na kvaliteti vina in skušal čim bolj slediti razvoju na tem področju«, pravi moj sogovornik Anton, ki meni, da je za dobro vino potrebno nenehno delo že v vinogradu, pozorna trgatev, vestno opazovanje mošta, pretoki, žveplanje in čista posoda, vzporedno s tem pa je potrebno slediti novim smernicam, tehnologiji ter se nenehno izobraževati.

Sodeluje z Društvom vinogradnikov Kostanjevica na Krki in s posameznimi vinarji. Družinsko tradicijo vinogradništva bo nadaljeval sin Marjan, ki ga to delo veseli. Sicer pa po njegovem mnenju trenutne razmere v vinogradništvu v Sloveniji niso najboljše, so se pa določene zadeve začele odpirati tudi na tujem trgu.

Če bi sam imel možnost vpliva na stanje v vinogradništvu, bi želel, da bi imela država več posluha za vinogradnika in potrebno bi bilo prepovedati uvoz nekvalitetnih vin v našo državo. Poleg tega pa bi nagradil tiste, ki obdelujejo vinogradniške in druge površine na izredno strmih legah, ne pa, da bi jih še dodatno obdavčil. Potrebno je negovati našo krajino in prisluhniti naravi.

V prostem času, ki pa ga je malo, se rad druži s prijatelji in speče meso na žaru. Je ribič in včasih se odpravi na ribolov v reko Krko, letos je konec aprila ujel soma, ki je tehtal 26 kg. Rad strelja tudi z zračno puško. Pozimi dela suhe mesnine in vesel je, kadar prijatelji ali kupci pravijo, da so zares dobre. Sicer je skromen človek, ki se prilagaja okolici in je vedno za pozitivne skupne aktivnosti.

»Življenje vinogradnika je vsekakor zelo zahtevno, hkrati pa uživam v raznolikosti, ki jo nudi to področje, ki mu pravimo poezija kmetijstva, zato menim, da mi bo z veliko dobre volje tudi v prihodnje uspevalo hoditi po poti, ki sem si jo zastavil. Pa dobro letino želim vsem vinogradnikom,« svoje želje s kolegi vinogradniki deli kralj cvička Anton Unetič.

Lea-Marija Colarič-Jakše

 

Bilten

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih