Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

Kralj cvička Toni Jarkovič

toni-jarkovicToni Jarkovič se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že 16 let. Želja po vinogradništvu je v njem tlela že od majhnih nog, saj je bil s starši vedno prisoten pri vseh delih. »Začelo se je, ko smo pred 17 leti kupili parcelo pod Mohorjem in jo pričeli pripravljati za nov nasad. Dela sem se lotil sam, kupil sem bager ter se spopadel z izredno kamnitim terenom. Še sam nisem verjel, da lahko iz tako težkih razmer ustvarim prelep vinograd. Na pomoč so mi poleg družine priskočili prijatelji in sorodniki in s skupnimi močmi smo posadili prve trte. Sprva mi je vinogradništvo predstavljalo hobi, potem pa smo z leti vinograde večali in jih vzeli tudi v najem,« se spominja Toni.

Danes družini Jarkovič vinogradništvo pomeni vir dodatnega zaslužka, trenutno obdelujejo približno 11.000 trsov. To sta dva malo večja vinograda in nekaj manjših. Vinogradi med sabo niso veliko oddaljeni, kar ocenjuje kot prednost. Največji delež vseh vin v njihovi kleti predstavlja vino cviček, ki je tudi njegovo najljubše vino, saj meni, da ima to vino svoje mesto ob vsaki jedi in priložnosti. Sicer pa za družino Jarkovič, ki ima tri šoloobvezne otroke, vinogradništvo ni osnovna dejavnost, saj se Toni ukvarja z gradbeništvom, pa tudi žena Mihaela je zaposlena.

»V letu 2000 mi je bilo prvič dano, da sem postal kralj cvička, kar si verjetno želi vsak vinogradnik. Tega nisem pričakoval, saj sem samokritičen do svojih vin. V veliko čast mi je bilo tudi, da sem bil že pri 27 letih nagrajen s tako laskavim naslovom. Naziv sem prejel že v tretjem letu samostojnega kletarjenja, kar mi je dalo posebno spodbudo za nadaljnje delo. Naziv Kralja cvička se mi je leta 2004 izmuznil za las, leta 2007 pa sem še drugič osvojil ta naslov. Biti Kralj cvička pomeni tudi veliko odgovornosti in dela. Udeleževal sem se vinskih prireditev, širil prepoznavnost cvička ter njegovih pridelovalcev doma in zunaj meja naše dežele. Na leta kraljevanja mi je ostalo veliko spominov, poznanstev in vezi, ki jih ohranjam še danes. Še posebno so se mi v spomin vtisnili veliki dogodki, eden takšnih je bil tudi srečanje s predsednikom države. Ta naslov pa mi je prinesel veliko prepoznavnosti, poslovnih priložnosti ter poguma in želje po še večjem uveljavljanju v vinarstvu,« pravi Toni.

Kadar Toni Jarkovič ni v vinogradu niti ne na kakšnem delovnem terenu, se rad sprošča z ribolovom na reki Krki, v poletnih mesecih kolesari, v zimskih pa se odpravi na sprehode. Rad potuje in v bližnji prihodnosti želi z ženo obiskati Francijo, ki je znana po velikih vinorodnih deželah in po deželi Provansi, kjer rastejo sivke. Zanj ima vsak letni čas svoj čar, jesen pa je tista, ki ga kot vinogradnika nagradi za opravljeno delo.

Svojo prihodnost vidi povezan z vini, saj doma načrtuje izgradnjo vinske kleti, ker se je pridelava vin povečala in dosedanji prostori ne zadoščajo. Kot vinar sodeluje v Društvu vinogradnikov Kostanjevica na Krki, kjer ima mesto podpredsednika. »V društvu dela ne manjka, saj ima društvo pester program dela, glede na to, da so razmere v vinogradništvu slabe. Vinogradniki se kar dobro povezujemo in spopadamo s problematiko v naši panogi. Moti me, da nismo povezani tudi glede trženja in da je vino v primerjavi z ostalimi pijačami premalo cenjeno. Dolenjska je znana po malih vinarjih, ki težko nastopajo na tržišču, zato je nujna še večja povezanost. Majhnost je še bolj izrazita na tujih trgih, zato se vinogradniki tu težko uveljavljamo. V časih, ki jih živimo, je vinogradništvo težak kruh in upam, da je to le prehodnega značaja. S to dejavnostjo pa se ukvarja premalo mladih, verjetno tu ne vidijo prihodnosti«, meni Jarkovič.

»Na to, da sem vinogradnik in vinar, sem izredno ponosen, saj delo opravljam z ljubeznijo, skrbno in predano. Moja velika želja je, da bodo moji nasledniki sprejeli ljubezen do vinske trte in rujne kapljice ter jo tudi sami negovali. Biti vinogradnik in vinar ne pomeni samo imeti zaslužek, ampak tudi ljubezen do zemlje, sonca, dežja in do matere narave. Spoštujem vse, kar nam je dano in se veselim vsakega novega trenutka v vinogradih. Pot, ki sem jo v življenju ubral ni najlažja, je pa pot, po kateri rad hodim in na katero se vsak dan vračam. Vesel sem vsakega, ki jo hodi z menoj. Vsem vinogradnikom želim, da uživajo trenutke v svojih vinogradih in spoštujejo vsak dan, ki nam je dan, da lahko opravljamo to zahtevno, a lepo delo. Ob koncu izrekam posebno zahvalo vsem, ki so ustvarjali zgodbo o cvičku in jo ustvarjajo še danes,« pogovor zaključuje Toni Jarkovič.

Lea-Marija Colarič-Jakše

 

Bilten

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih