Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

Kralj cvička Stane Jarkovič

stane-jarkovicStane Jarkovič izhaja iz družine, kjer je bilo pet otrok, ima dva brata in dve sestri. Odkar pomni, se je družina Jarkovič ukvarjala z vinogradništvom. Stane se s ponosom spominja očeta, ki mu je vinogradništvo pomenilo največ. Kot prvi je na Gorjancih organiziral vinogradniško skupnost in na sodoben način zasadil 10 ha vinogradov. Bil je tudi predsednik vinogradniške zadruge. Za vsa ta dejanja in ljubezen do vinske trte je prejel številna priznanja, med drugimi tudi priznanje ambasadorja cvička. Znal je vzbuditi ljubezen do vinogradništva pri vseh treh sinovih. Razširili so proizvodnjo vin, za katera so prejeli mnoge zlate in velike zlate medalje.

Stane je kot prvi v družini Jarkovič prejel naziv Kralj cvička, in sicer je bilo to v letu 1998. »Ponosen sem na sina Igorja, ki je prevzel kmetijo in je s tem tradicijo vinarstva v naši družini popeljal naprej. Ponosen tudi na svoja nečaka Tonija in Roberta Jarkoviča, ki sta tudi postala Kralja cvička. Predani smo tudi promociji vinske kulture naših krajev, vse to pa potrjuje, da uspešno ohranjamo tradicijo, ki v naši družini izhaja že vse od leta 1868, kakor je vklesano na prešinem kamnu naše zidanice v Zavodah,« pravi Stane Jarkovič, ki zbira in neguje svoje zgodbe o vinih in katerega moto v življenju se glasi »pomagati ljudem«.

Vinogradnik Stane meni, da je postal kralj cvička na podlagi široke palete znanja, izkušenj in z marljivim kletarjenjem. Ko ga vprašam ali je ta naslov pričakoval, je dejal, da je bil tisto leto njegov cviček resnično nekaj posebnega in je pričakoval uvrstitev v sam vrh. Vino mu že od nekdaj pomeni zelo veliko, cviček pa še več in tudi njegova najljubša barva je ravno cvičkova. Najljubši letni čas je zanj jesen, ravno zaradi vseh čarov, ki jih prinese trgatev. Kot kralj cvička je sodeloval na mnogih prireditvah in dogodkih, kamor je bil povabljen in spomini na tisto leto so zelo lepi. Najbolj pa se mu je vtisnila v spomin sama slovesnost ob razglasitvi tega naziva in podelitev odlikovanja na Tednu cvička, bilo je neponovljivo. Naziv Kralj cvička je Stanetu prinesel večjo prepoznavnost pri trženju.

Stane je nosilec vinarske dejavnosti v podjetju Jarkovič d.o.o., ki je zapisana trti, grozdju in vinu. Pridelujejo predvsem cviček, katerega letna proizvodnja je okrog 150.000 l. V asortimanu vin zavzema cviček 90 %, ostalo so predvsem rdeče sorte, npr. modra frankinja, modri pinot. Vse trte so negovane po integriranem načinu pridelave. Podjetje se ponaša z dolgoletno tradicijo pridelave trsnih cepljenk in s tem povezanimi izkušnjami ter kakovostjo sadilnega materiala. Letno pridelajo okoli 600.000 kakovostnih trsnih cepljenk različnih sort, cepljenih na različnih podlagah.

»Trenutne razmere v vinogradništvu niso rožnate, tako zaradi vremenskih razmer, kot tudi zaradi razmer na samem tržišču. Toda kljub temu je potrebno iti naprej, zato imam namen v prihodnje zasaditi še nekaj hektarov vinograda s cvičkovimi sortami, danes jih obdelujemo 16.000. Svoja vina promoviram preko različnih promocijskih kanalov, predvsem preko sejmov in katalogov. Največ vin prodamo doma, sicer pa smo korak na tujem tržišču naredili že leta nazaj, predvsem na Hrvaškem trgu. Pomembno se mi zdi tudi sodelovanje z ostalimi vinarji,« meni Stane, ki bi na področju vinogradništva postavil za vse enaka pravila, če bi imel moč in vpliv.

Stane je velik človek, ki rad preživi prijetne trenutke v družbi s prijatelji v ambientu vinske kleti na Brodu v Podbočju, kjer ima tudi Vinsko knjižnico, sicer pa v življenju počne marsikaj. »Pot vinogradnika je zelo zanimivo, a pri tem mora biti človek utrjen in trmast,« pravi Stane Jarkovič, ki vsem kolegom v Društvu čestita ob 20-letnici aktivnega delovanja.

Lea-Marija Colarič-Jakše

 

Bilten

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih