Kontakt

Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki

Ulica talcev 1
8311 Kostanjevica na Krki

GSM 041 792 344 (GSM)
E-pošta:

Iskanje

grozd

Kralj Cvička Franc Gramc

franc-gramcŽe dobrega četrt stoletja je minilo, odkar se je Franc Gramc priženil v vas Jablance, kjer živi s svojo družino. Na kmetiji je vodilna panoga vinogradništvo, ukvarjajo pa se tudi z rejo krav dojilj. Mlečno proizvodnjo so ukinili pred petimi leti, saj je bilo mleko prepoceni, dela pa veliko. Pred tremi leti so pričeli z ekološkim kmetovanjem in pridobili certifikat ekološke kmetije, vinogradništvo pa je v integrirani pridelavi. Za delo na kmetiji poprimejo vsi družinski člani. Vstajajo med 5. in 6. uro zjutraj, zajtrkujejo in se pogovorijo, kaj bodo počeli čez dan. Kar je skupnega dela, naredijo skupaj, potem pa gre vsak na svoje delovno področje do večernih ur. Franc je delaven in skrben poglavar družine, sicer po poklicu mehanik, ki sledi svojim mišljenjem in ciljem, trdne vrednote pa prenaša tudi na svoje otroke. Naredili so novo stanovanjsko hišo, hleve, obnavljajo kleti, vinograde, gospodarska poslopja, pravzaprav vsaka generacija nekaj premakne.

Vinogradi so okoli doma, od stanovanjske hiše oddaljeni do 50 metrov, tako da je delo veliko lažje, klet pa je locirana kar na dvorišču. Na skoraj dveh hektarjih obdelujejo okoli 10.000 trt in letno pridelajo okoli 16.000 l vina. 85 % je cvička, ostalo pa je modra frankinja, dolenjsko belo in vina posebnih trgatev, njihovi kupci so pretežno stalne stranke. V vinogradih je vsako leto izrazitejši problem suša, kajti lege, ki so še do nedavnega veljale za najboljše, trpijo zaradi pomanjkanja vode. Francu je bila kot najljubši letni čas vedno jesen, v današnjih vremenskih razmerah pa ga je vedno bolj strah jesenskih dni, kajti trsi, ki že sedaj ječijo pod pripeko sončnih žarkov, gotovo ne bodo mogli podariti tistih kapljic, kot bi jih sicer lahko. Pa vendar so v vsako kmečko zibel položene tudi takšne preizkušnje, zato kot kmet vsakič z upanjem čaka na boljšo jesen.

Franc pravi, da pri vinih v barvni paleti najbolj uživa v rubin rdečkastem cvičku, ko vonj po gozdnih sadežih objame prijetna kislina ter ga z nizko alkoholno stopnjo popelje v kozarce. »Poleg cvička, modre frankinje ter ostalih zvrsti mi posebej ugaja rumeni muškat, ki me prevzame s svojo cvetlico. Vsako leto sodelujemo na ocenjevanju vin v okviru Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki ter na Tednu cvička. Tako nam je v letu 2003 ocenjevanje prineslo naziv Kralj cvička, želja po tem je bila vedno prisotna, tako da smo bili zelo veseli. Spominjam se, da smo pripravljali parcelo za vinograd, ko so poklicali iz ocenjevanja, da pridejo k nam poizkusiti cviček in zapečatiti posodo z vinom. Ta naziv nam poleg drugih žlahtnih priznanj daje največ nadaljnjih moči, da ne obupamo pri delu. V tem obdobju mi je bilo v čast sodelovati z ostalimi vinogradniškimi društvi, kajti spoznanje, da si kot vinogradnik srčno sprejet v njihove kleti, največ šteje. Tu ni zavisti, nevoščljivosti ter prezira, ampak so pogovori, izmenjave izkušenj in kot vinogradnik s svojim znanjem, ki ga z leti pridobivaš, tudi pomagaš. Mnogi menijo, da s pridobitvijo naziva Kralj cvička vino prodaš za med, pa vendar temu ni tako. Ustvariš si večjo prepoznavnost, veliko vina na ta račun pa tudi razdaš. Za prodajo je v prvi vrsti pomembna kakovost, primerna cena in trd boj za stranke na tržišču. Velikokrat skušajo prekupčevalci brez ustreznih listin in z vinom, ki še zdaleč ni cviček, z nizko ceno, na račun vinogradnika prodajati vino v gostilnah. Kje in kakšno je delo inšpektorjev v takšnih primerih,« se sprašuje Franc Gramc.

Francu je v veselje, da vsi trije otroci radi poprimejo za vsakršno delo, zato ni bojazni, da bi kmetija ostala brez naslednika. »Moj moto v življenju je, da svoje vizije pustiš uresničevati naslednikom, ko si še sam dovolj razumen, kajti le z roko v roki lahko poti peljejo naprej. Danes so razmere v kmetijstvu težke, tudi v vinogradništvu. Verjetno bo preteklo še nekaj časa, da se uredijo razmere na trgu, kot tudi sama zakonodaja. Pri tem bi morala imeti tudi društva svoje mesto pri sprejemanju pravil in zakonov, kajti obdavčitve, ki jih napovedujejo, ne bodo vplivale na razvoj vinogradništva, temveč bo to stagniralo, saj tolikšnih bremen ne more prenesti tisti, ki je samo delavec,« pravi Franc. Kljub temu razmišlja o dodatnih investicijah na področju vinogradništva in vinarstva, in sicer o obnovi kleti ter pripravi vsega potrebnega za dejavnost vinotoča.

Sicer pa rad sede na rovokopač, pomaga drugim, največ sovaščanom, saj je tudi svetnik občine Kostanjevica na Krki. Vsako leto pripravlja kresovanje nad vinogradom, kamor pridejo sosedje in prijatelji ter se udeležuje tradicionalnega pohoda na Triglav. Vsako leto pa komaj čaka, da gresta z ženo na kampiranje in da doživita kaj novega. »Kot aktivni član Društva čestitam vsem članom ob 20. letnici delovanja ter želim še mnogo let sodelovanja, prijetnih druženj ter kar največ kupic čistega vina,« pogovor zaključuje Franc Gramc.

Lea-Marija Colarič-Jakše

 

Bilten

knjiga

Oglejte si Bilten
42. tedna cvička

(PDF datoteka 7,2 MB)

Vremenska napoved

SLO vreme

Vreme Kostanjevica

 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih